00:00 - 19. juli 2019

Karaoke på savannen

Den meningsløst naturalistiske coverversjonen av Løvenes konge klarer ikke å unnslippe sin egen kynisme og overflødighet.

Simba: Nusselig og naturtro, og en rojal brikke i Disneys kommersielle univers. Foto: Disney

Blant nyinnspillingene av Disneys klassiske animasjonsfilmer, har det alltid syntes åpenbart at Løvenes konge hadde de beste sjansene for å ende opp som en god film. Ikke bare er originalen den sterkeste filmen fra Disneys andre gullalder (1989-1999), fraværet av menneskelige rollefigurer innebærer også at spranget fra tegnefilm til et naturalistisk uttrykk er langt mindre utfordrende enn i for eksempel Skjønnheten og udyret eller Aladdin. For selv om løvene, vortesvinene og hyenene i 2019-utgaven ser forbausende realistiske ut, er også dette en animasjonsfilm, hvilket betyr at regissør Jon Favreau & Co. nærmest har kunnet kopiere originalen scene for scene, med høyere produksjonsverdier og mindre uttrykksfulle figurer.

Kollektivt løft. På et grunnleggende nivå fungerer det. Løvenes konges shakespearske drama og Elton John-låter er av et slikt kaliber at det nærmest er umulig å mislykkes i å underholde dersom man bare holder seg til oppskriften. Fortellingen om løveungen Simba som jages i eksil av sin maktsyke onkel Scar, og deretter vender tilbake for å innta sin rettmessige plass som dyrenes konge, er like aktuell i 2019 som i 1994, som i den engelske renessansen og det antikke Hellas. 

For å gi filmen et skinn av dagsaktualitet, knytter Favreau filmens bærekraftstematikk til klimadebatten, og takket være et stjernelag av afroamerikanske stemmeskuespillere (Beyoncé, Donald Glover, Keegan-Michael Key, James Earl Jones med flere) markedsføres filmen i USA som et kollektivt løft for det svarte Amerika à la Marvels Black Panther.

Annonse