00:00 - 12. juli 2019

Håndbok i dansing

Historien om da euforien kom til landet.

«Skandaløst»: Fra Hyperstate i Oslo Spektrum natt til 1. mai, 1997.  Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix

Slik hver eneste generasjon og deres kulturuttrykk blir møtt med et forklaringskrav, må den norske klubbkulturen være den mest uglesette av dem alle. Noen vil kanskje huske kårny (og ganske så søte) tv-intervjuer og -debatter med nyfrelste klubbgjengere på 80- og 90-tallet, som tvi-forsvarte retten til å feste hele natten, eller skandaløse tabloid-overskrifter om sex-dop og ulovlige fabrikkfester. «Stopp dopet, ikke dansinga» het et av de spinkle forsøkene på å renvaske hedonismen, et tema som er viet et eget kapittel i boken Klubbkultur. Fortellingen om da house, techno og ravekulturen kom til Norge, skrevet av Anders C. Gogstad alias bergensklubberen Anders G. Her mangler det ikke på forklaringer.

Boken byr på inngående viten om alt fra UV-lys, samplingsteknologi og dørvaktsantrekk, til fransk situasjonisme og italienske futurister. Nær sagt alt man trenger å vite (og en del til) om subkulturen som har herjet norske byer i ulike former, og i ulik grad, siden tampen av 1980-tallet. Dette hadde vært en perfekt håndbok for et romvesen hvis romskip hadde krasjet i Nygårdsgaten i Bergen på 90-tallet, og som trengte å forstå de feststemte jordboerne utenfor med glowsticks og futuristiske klær. Det kan også være en god julegave til aldrende familiemedlemmer som lurer på hvorfor poden pleide å sove så lenge i helgene.

Som rockere, punkere, Blitz-ungdom eller metall-hoder før dem måtte den første klubb-generasjonen stå til rette for mye, men hvem man sto til rette for er ikke helt klart. Var det politiet, staten, foreldrene eller mediene disse nye kulturuttrykkene skyldte denne forklaringen? Gogstad forteller i hvert fall morsomt om hvordan DJ-ene og klubbarrangørene bakte inn ord som «digital dramaturgi», «interaktiv deltagelse» og «tverrestetiske uttrykk» i sine søknader om offentlig støtte til «elektronika-prosjekter». Slik rykker man opp i kulturhierarkiet. Slik blir man allment akseptert.

Annonse