Annonse
00:00 - 19. juli 2019

Et snapshot av verden

Hvorfor gjør ikke flere som Hannah Ryggen-triennalen?

Tyr til tradisjon: I Trondheim kan du se Ahmed Umars dekonstruerte keramikkokse Thawr/Thawra (2014), og et av Faig Ahmeds forvrengte, orientalske teppemønstre, Gobustan (2017). Foto: Ahmed Umar / Hannah Ryggen-triennalen
Annonse

Det er vidunderlig å besøke en kunstfestival som ikke forsøker å gape over for mye. Det får meg til å lure på hvorfor ikke flere gjør dette: begrenser seg til et fåtall kunstnere som briljerer i hver sin teknikk, formidler det hele i et lettfattelig språk, og setter av et rom til stemningsfull installasjon lagd av en kunstner og lokale ungdommer.

Årets utgave av Hannah Ryggen-triennalen er kuratert av Solveig Lønmo, og er delt mellom to visningssteder: Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim og Ørland kultursenter ytterst i Trondheimsfjorden. Hannah Ryggen (1894–1970) var opprinnelig svensk, men møtte maleren Hans Ryggen under et studieopphold i Dresden, og flyttet med ham til Ørlandet, der de bodde og arbeidet på en fattigslig gård. Triennalen tar avspark i hennes eget kunstnerskap, og viser mange av hennes mest kjente bildevever, sammen med seks internasjonale kunstnere som kan plasseres i en lignende tradisjon av engasjert og politisk kunst.

Leirens trøst. Workshopen med ungdommene ble ledet av Ahmed Umar, en av dagens mest lovende unge norske kunstnere. Han flyttet hit fra Sudan i 2008 på grunn av landets forfølgelse av homofile. Installasjonen med stearinlys og ubrente leirfigurer er i seg selv en god grunn til å ta turen ut til Ørlandet, en knapp times reise med hurtigbåt fra Trondheim. Tittelen If you no longer have a family, make your own in clay kommer fra et sudansk ordtak om at en leirversjon av den som gjør deg vondt, kan være bedre enn mennesket selv.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse