00:00 - 05. juli 2019

– Det er her man finner den internasjonale kunsten

Tyve år på et samtidskunstmuseum er lenge, synes Astrup Fearnley-museets avtroppende direktør Gunnar Kvaran. 

Rett opp ned: Å bli fotografert har ikke vært den beste delen av jobben som museumsdirektør, ifølge Gunnar Kvaran.

Astrup Fearnleys museumsdirektør, Gunnar Kvaran, har god utsikt over Oslofjorden fra kontoret på Tjuvholmen. Torsdag formiddag har han telt forbipasserende båter: 450. Sommerferien er kanskje rett rundt hjørnet, eller så har Kvaran allerede begynt å forberede seg på en ny hverdag uten kontortid. Noen timer før Morgenbladet møter ham og avbryter opptellingen, kom meldingen om at han går av ved årsskiftet.

– For å si det på en enkel måte: Alt har sin tid. Nå har jeg vært her i nesten tyve år, og tyve år på et samtidskunstmuseum … det er en lang periode, sier han.

Showet fortsetter. Da Astrup Fearnley-museet åpnet i Dronningensgate i Oslo i 1993, endret det norske kunstlandskapet seg. Det private museet, grunnlagt av Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup, var pengesterkt og frigjort sammenlignet med tunge og statlige museumsinstitusjoner. Hans Rasmus Astrup var shippingmilliardæren og eieren av kunstsamlingen til museet. Han var i tett kontakt med samlere og gallerier verden over. 

Annonse