00:00 - 19. juli 2019

Bilder fra den lange flukten

Den som lager kunst om flyktninger, havner i et etisk og estetisk tornekratt.

Fabeldyr langs motorveien: Den iranske trioen Ramin Haerizadeh, Rokni Haerizadeh og Hesam Rahmanian maler inn eventyrelementer i velkjente pressemotiver av mennesker på flukt, i serien From Sea to Dawn.  Foto: Fabienne Leclerc / Galerie In Situ

Ingen venter vel subtile analyser fra justisminister Jøran Kallmyr, men nå i sommer har han vist frem kynisme av et ekstra grovkornet slag. 

«Vi er bekymret for at de private redningsaksjonene i Middelhavet gjør at flere flyktninger tør å krysse fra kysten av Afrika til Europa», sa han til NRK sist uke. Med andre ord: Noen druknede utlendinger er en grei pris å betale for at andre blir skremt fra å prøve seg.

Havet som våpen. Faktorene i Kallmyrs kalkyle legges frem i et både nøkternt og harmdirrende verk av gruppen Forensic Oceanography, som vises i utstillingen Homeless Souls på kunstmuseet Louisiana utenfor København.

Annonse