00:00 - 21. juni 2019

Vitsemakere vegrer seg

Kan vi tulle med religion? Grensene for nordmenns humor avdekkes i en ny studie.

Kors går greit: Et representativt utvalg av den norske befolkningen mener det i dag er hakket verre å tulle med muslimske symboler enn kristne. For førti år siden, derimot, ble komedien Life of Brian forbudt i Norge, da man mente den kom til å stride mot blasfemiparagrafen. Foto: Mary Evans Picture / NTB Scanpix

Synes du at mediene bør kunne drive med religionssatire? Ja, svarer flertallet av den norske befolkningen. Er det riktig å trykke karikaturtegninger som provoserer en religiøs gruppe? Den var verre. «Nei», svarer nesten halvparten.

– Vi liker å tenke at vi stadig bryter ned grenser, til vi kommer til et punkt der det er ingen tabuer igjen. I virkeligheten er det nok litt annerledes, sier Pål Ketil Botvar, professor ved Institutt for religion, filosofi og historie ved Universitetet i Agder.

Botvar står bak en ny studie om holdninger til religionshumor i den norske befolkningen. Studiens hovedfunn publiseres nå i fagboken Ingen spøk – En studie av religion og humor.

Annonse