00:00 - 07. juni 2019

Trange forhold

Kunstens frigjøringspotensial og patriarkatets diktatur sjongleres inn i en SUV på snevre bygdeveier i den forbilledlig komponerte 3 kvinner.

På jordet: De trange landsbyveier er i 3 kvinner en gjennomgående allegori for forholdet mellom toleranse og trangsyn. Foto: Jafar Panahi Film Production / Arthaus

I en fjellandsby nord i Iran flokker landsbybeboerne seg rundt regissør Jafar Panahi og den kjente skuespillerinnen Behnaz Jafari (begge spiller fiksjonaliserte versjoner av seg selv). Innbyggerne er oppglødde over at det endelig kommer noen kjendiser til sin lille by, skikkelser de kun har beundret på tv. Applausen runger. En eldre mann tar ordet: «Vi har ofte vann- og strømbrudd», sier han i et lønnlig håp om å sette dagsorden for besøket. Kanskje er løsningene alt på vei? Regissøren beklager og sier de er her av private grunner. «Og vi som trodde dere kom for å hjelpe», sier den eldre mannen snurt. Jubelen stilner. Alle går sin vei.

Panahi og Jafari har i all hast reist med bil fra Teheran på jakt etter en ung kvinne som har sendt dem en video. I en intens monolog for mobilkameraet beskriver hun sitt sterke ønske om å bli skuespiller, at hun har kommet inn på teaterhøgskolen, men at familien i stedet har tvunget henne inn i et ekteskap. Hun har uten hell forsøkt å kontakte Jafari, fordi familien ville lyttet til den kjente skuespilleren. Nå finnes ingen annen utvei. Hun trekker en tauløkke rundt nakken.

Videoen fremstår troverdig, men er den ekte? Jafari frykter det verste, men vet nok om skuespillere og filmskapere til å mistenke at det hele også kan være en bløff. Kanskje står Panahi selv bak? Kan hun stole på ham? Nevnte han ikke nylig for henne et mulig filmprosjekt om en jente som tok selvmord? I bakgrunnen snakker Panahi med sin bekymrede mor på telefonen: «Jeg lager ikke film. Jeg lover».

Annonse