Annonse
00:00 - 07. juni 2019

Tilbake til fremtiden

Tv-serien «Chernobyl» er historietime, fremtidsdystopi og samtidsanalyse i ett.

Fortid, fremtid og nåtid: TV-serien «Chernobyl» handler om ulykken i Tsjernobyl 26. april 1986. Nettopp fordi den handler om Russlands høyst virkelige historie, betyr det faktisk noe hvordan dette regimet fremstilles. Foto: HBO
Annonse

Hvor mange nobelprisvinnere må til for å lage en HBO-serie? I tilfellet «Chernobyl» er svaret én: Svetlana Aleksijevitsj.

Selv om serieskaperne ikke har skrytt altfor høylytt av denne respektable oppføringen på rulleteksten, er det nemlig nobelprisvinnerens arbeid i boken Bønn for Tsjernobyl som ligger bak sentrale deler av serien. De seneste ukene har den avfødt begeistrede anmeldelser, høye seertall og politiske analyser.

Intervjuer. Aleksijevitsj’ bok skildret katastrofens direkte innflytelse på enkeltmenneskers liv. Den er fortalt via vitnemålene til hundrevis av intervjuobjekter i byen som lå tre kilometer fra kjernekraftverket Pripiyat. Møtene med konkrete menneskeskjebner i HBO-serien er basert på intervjuene til Aleksijevitsj.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse