00:00 - 14. juni 2019

Teater som kronikk

Foto: Jon Petter Thorsen Aptum / Kilden teater - og koncerthus

Kortkritikk

Manus og regi: Birgit Amalie Nilssen

Lik og del

Kilden teater- og konserthus i Kristiansand, 27. april 2019

Vises på Vega scene i Oslo under Heddadagene 17.-18. juni

Teatret benyttes ikke sjelden som et sted hvor meninger møtes og brytes, men det hender at denne dimensjonen blir så dominant at det kunstneriske kommer i bakgrunnen. Det er dessverre tilfelle med Kilden teaters forestilling Lik og del.

Utøverne er iført kostymer i duse farger, scenegulvet er dekket av jord og rundt om på scenen ligger det strødd noen treklosser som minner om klosser av kork som benyttes i yoga. Utøverne har små glassplater i hendene, som er av samme størrelse som smarttelefoner og nettbrett. En mannlig danser, kun iført en ferskenfarget truse, begynner å danse, sentimentalt og med stor innlevelse.

Manus er fortrinnsvis monologbasert, og tekstene kunne med fordel vært lest fremfor lyttet til. Vi får høre om hvordan sosiale medier brukes til å spre falske nyheter og fakta, hvordan det bryter ned demokratiet og de sosiale båndene mellom folk – men også hvordan den samme teknologien og samfunnene kan benyttes i aktivisme eller fredsarbeid. Diskusjon av sosiale medier og hvordan vi forvalter demokratiet er tema som går igjen i avtroppende teatersjef Birgit Amalie Nilsens produksjoner. Det er ikke det at jeg ikke synes det er viktig eller interessant å diskutere – men jeg synes ikke forestillingen klarer å tilføre noe som ikke Nilssen kunne (og strengt tatt har) gjort i en aviskronikk. 

Og når forestillingen er over, fisker alle frem sine teknologiske duppedingser, og intet er nytt under solen eller i teatersalen.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse