Annonse
00:00 - 28. juni 2019

Å sveve i en illusorisk sfære

Lul Krag kunne male et norsk landskap som om det var Kina, og omskape et rom til en luftig virtuell verden.

Fremmed, men fint: Lul Krags landskapsmotiver gjenga den norske naturen på uvante måter. Gamleposten under Laurdalstind. Foto: Thomas Widerberg / Blaafarveverket
Annonse

Det er noe uvirkelig over landskapene til Lul Krag (1878–1956), der de henger fra gulv til tak i Blaafarveværkets intime rom. Å være omsluttet av de florlette tusj- og kulltegningene kan kjennes som å sveve i en Virtual Reality-installasjon, der tyngdekraften oppheves av blikkets evne til å overstyre andre sanser. Flere skribenter har sagt at Lul Krag malte Vestlandet som om det var Kina, ved å gjengi den norske naturen på uvante måter.

I dag er Krag ukjent for de fleste, men i samtiden var hun feiret og omtalt. Hun begynte å male i tyveårsalderen, ble elev hos Harriet Backer, og studerte senere i Paris. Da hun var litt over femti flyttet hun til Baroniet Rosendal ved Hardangerfjorden, der hun gjennom tyve år fant motivene sine i parken og naturen omkring. På Blaafarveværket deler hun lokaler med samtidskunstneren Tone Indrebø (født 1954), som maler abstrakte, fargerike landskaper. Felles har de to en sans for pusterom og ro, slik den kan arte seg gjennom forankringen i et sted.

Vestlands-Kina. De fleste av Krags landskapsmotiver stammer fra perioden 1933 til 1954, da hun bodde i Rosendal. Bestemte fjelltopper og hus kan gjenkjennes i motivene, selv om formene forsterkes og fordreies. Som i eldre kinesisk maleri kan fjellene ligne sukkertopper, menneskefigurene er bitte små, og trærne krokete med detaljert bladverk. Hagen bugner av epleblomster, gullregn og roser. Det finnes paralleller til Nikolai Astrups japanskinspirerte naturmystikk, og Peder Balkes storslagne kystlandskaper.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse