00:00 - 21. juni 2019

Selvbevissthetens smørgåsbord

I komedien Booksmart er ungdomstiden en markedsplass for identitetsshopping.

Generasjon Z: Kaitlyn Dever og Beanie Feldstein spiller hovedrollene i Booksmart.

Hvem er jeg og hvem ønsker jeg å være, er to spørsmål som har ligget lengst fremme i hjernebarken for alle generasjoner unge siden ungdomsbegrepet ble skapt i midten av forrige århundre. Svarmulighetene har endret seg over tid, om enn i relativt oversiktlig og begrenset antall kategorier. Med generasjon Z (født mellom 1995 og 2005) har tenkelige alternativer multiplisert seg til det kaotiske. Nå er det ikke lenger så mye snakk om å passe eller ikke passe inn. Det handler mest om å tydeliggjøre sin identitet i kontrast mot andres.

Ta venninnene Molly (Beanie Feldstein) og Amy (Kaitlyn Dever) i den oppvakte og forførende high school-komedien Booksmart. På 80- og 90-tallet ville de blitt kategorisert som nerder, en betryggende sekkebetegnelse som sikret en usynlig og ubetydelig tilværelse i utkanten av skolehverdagen. I Booksmart tar de imidlertid minst like mye plass som andre. De er brautende, møter alle henvendelser med hevet hode og imponerende selvtillit. Det er som de siden barneskolen har gått på et slags selvhjelpskurs for mennesker som vil stikke seg frem, og aldri, aldri, beklage at man er til.

Selvpresentasjon. Slik er det i grunnen med alle i denne brokete, tilsynelatende mangfoldige og åpenbart ressurssterke LA-klassen – fylt av broadway-elskende homser, søkkrike pappagutter, dumdeilige jenter, jocks og datanerder. Felles for dem er en selvtillit du tidligere måtte være fem eller femti år for å ha, samt en manglende evne til å være annet enn forbløffende imøtekommende og velmenende mot hverandre. Men hvor dypt stikker dette førsteinntrykket?

Annonse