Annonse
15:33 - 26. juni 2019

Selv kunst-ateister bør kunne glede seg over Kunstsiloen, skriver Gaute Brochmann.

Selv kunst-ateister bør kunne glede seg over Kunstsiloen, skriver Gaute Brochmann.

Ny kunstkatedral: Siloen i Kristiansand blir kunstsenter. Debatten frem mot vedtaket har splittet sørlendingene.  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix .
Annonse

Fredag ble det klart. Styret i Sørlandet Kunstmuseum har vedtatt bygging av Kunstsiloen i Kristiansand. Dermed er det ikke mer å diskutere i en sak som er blitt sammenlignet med både ulvejakt og bompenger, siden den har splittet sørlendingene og skapt steile fronter. Foranledningen er at milliardæren Nikolai Tangen har gitt kunstsamlingen sin verdt 400 millioner kroner til fødebyen. En gave som fordret et nytt museum i en transformert silo på Odderøya rett utenfor sentrum.

Dette innebærer store offentlige investeringer og høye driftskostnader. Motstanderne hevder at estimatene for årlige besøkende er særdeles optimistiske. Og det stilles til og med spørsmål om dette egentlig er noen gave i det hele tatt, eller snarere en avtale som innebærer at Tangen låner ut kunsten sin.

Jeg skal ikke evaluere bevisenes stilling her. Men det som i alle fall virker opplagt, er at det er mange som ikke synes at det er verdt å bruke så masse penger på kunsten. Det skjønner jeg innmari godt.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse