09:46 - 21. juni 2019

Like sant som det er virkelig

Nytt teaterstykke om Chelsea Manning låner viktighet fra varslerens historie.

Spartansk: Utover en mobil lysrigg er det ingen objekter på scenen, og skuespiller Petter Winther står alene på gulvet. Foto: Johnny Vaet Nordskog / Vega Teater

Kortkritikk

Regi: Line Heie Hallem Manus og idé: Anders Budde Christensen

«Manning er fri»

Heddadagene, Vega teater, 14. juni 2019

Manning er fri er historien om den amerikanske soldaten Bradley Manning, som i 2010 delte hemmelige dokumenter som viste hvordan den amerikanske hæren ofret sivile liv som del av krigføring i Irak og Afghanistan. For dette ble Manning stilt for retten og anklaget for blant annet å hjelpe fienden og holdt fengslet i flere år. Da Manning kom ut fra fengsel i 2017 skiftet hen kjønn og ble Chelsea Manning.

Utover en mobil lysrigg er det ingen objekter på scenen, og skuespiller Petter Winther står alene på gulvet. Det scenografisk strippede grepet bidrar til å gi den nesten to timer lange forestillingen et noe statisk preg.

Manus skifter mellom første og tredje person, og Winther veksler mellom å fortelle en historie og spille ut scener i den. Historien om Manning fortelles kronologisk, fra en lett turbulent oppvekst med alkoholiserte foreldre via verving til hæren (motivert av muligheten til å få en utdannelse) og frem til løslatelse fra fengsel. Allerede i oppveksten sniker Manning seg inn på storesøsters rom og beundrer tingene og klærne hennes. Kjønnsskiftet er vel så sentralt i forestillingen som varslerrollen.

Selv om dramatiker Anders Budde Christensen har tatt seg en noen friheter i fremstillingen av historien, kunne Manning er fri likevel vært tjent med en enda mer fabulerende tone – alternativt et sterkere dokumentarisk preg. I sin nåværende form blir fortellergrepene forutsigbare, og forestillingen redder seg gjennom å låne autentisitet fra virkeligheten: dette er viktig fordi det er (nesten) sant.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse