00:00 - 21. juni 2019

Sakte-tv på amerikansk

Too Old to Die Young er voldelig, virtuost og viktig tv-drama designet for å bryte så mange av serieformatets skrevne og uskrevne regler som overhodet mulig.

Filmkunst i serieformat: Too Old to Die Young starter som en fortelling om en korrupt politimann og ender som noe ganske annet. Foto: Amazone Prime

Nicolas Winding Refns Too Old to Die Young er ingen ordinær krimserie. Faktisk kan man hevde at den – i likhet med David Lynchs mesterlige Twin Peaks: The Return – ikke er en serie i det hele tatt, men en ny type film tilpasset en medievirkelighet der strømmetjenestene definerer rammebetingelsene. Med episoder som varierer i lengde fra 31 til 97 minutter, starter den som en fortelling om en korrupt politimann og ender som noe ganske annet. På veien gjør den sitt beste for å bryte så mange av serieformatets skrevne og uskrevne regler som overhodet mulig.

Når hans partner blir drept av et meksikansk narkokartell, ender politibetjent Martin Jones opp med å ta hans plass som bøddel for en kriminell organisasjon. Dette blir inngangsporten til et undergangspreget USA, et imperium i oppsmuldring hvor kapitalismen ikke lenger løper amerikanernes ærend, hvor fascismen vokser på begge sider av loven, hvor brutal vold lurer under sivilisasjonens tynne skorpe, og hvor ødipuskompleksene ligger som en tung tåke over landskapet.

Ikoniske markører. Visuelt og tematisk følger Too Old to Die Young i fotsporene til Winding Refns Drive og The Neon Demon. Den utspiller seg i et Los Angeles som fremstår som en collage av byens mest ikoniske markører; et neonskimrende kongedømme av glisne parkeringsplasser, avsidesliggende sideveier, ensomme palmer og overdådige rikmannsboliger – periferi uten sentrum. Miles Teller spiller Martin med et uutgrunnelig steinansikt. Ved et par anledninger trekker han på smilebåndet, resten av tiden uttrykker han følelsene sine ved å spytte. Hakket mer ekspressive er John Hawkes, Nell Tiger Free og ikke minst William Baldwin, som stjeler hver eneste scene han er med i.

Annonse