09:42 - 09. juni 2019

Notre-Dame blir gjenreist som den var. Husk det når du bygger på huset ditt, skriver Gaute Brochmann.

Notre-Dame blir gjenreist som den var. Husk det når du bygger på huset ditt, skriver Gaute Brochmann.

Stereoskopi fra 1901 av Notre-Dame-katedralen i Paris. Spiret som brant ble først ble reist i 1858. Foto: Ukjent fotograf / Norsk Folkemuseum

Sist uke kom nyheten om at det franske senatet har besluttet at Notre-Dame skal bygges opp igjen «nøyaktig slik den var», ifølge flere internasjonale medier. Taket og spiret til katedralen ble som kjent totalskadd i en brann 15. april, og siden har det pågått en diskusjon om hvordan bygningen skulle settes i stand.

Som forventet har flere spinnville forslag sirkulert på nettet. Glasstak, solceller og grønne løsninger har vært lansert som grep for å ta den gamle kirken inn i vår tid. Og selv om de færreste tok de mest vågale løsningene helt seriøst, var det overraskende sterke krefter som ønsket at en restaurering også ville innebære en synlig oppgradering.

Frankrikes statsminister Édouard Philippe er blant dem som har ivret for et moderne uttrykk, og umiddelbart etter brannen lanserte han en internasjonal arkitektkonkurranse. Mens president Emmanuel Macron uttalte at Notre-Dame skulle gjenoppstå som «enda vakrere».

Annonse