00:00 - 14. juni 2019

Jakten på fingerspissfølelsen

Halvor Finess Tretvolls bok om europeiske sosialdemokratier stoler i overkant mye på ekspertene. I likhet med for mange sosialdemokrater.

Sosialdemokratiet i Europa: Halvor Finess Tretvold skriver med utgangspunkt i at sosialdemokratiske partier i ulike europeiske land kan ha noe å lære av hverandres løsninger og utfordringer. Bildet er fra danske Socialdemokratiets valgvake 5. juni på Christiansborg i København. Foto: Sofie Amalie Klougart

Hva vi som er sosialdemokrater tenker om oss selv, er ikke alltid sammenfallende med hva velgerne våre tenker om oss. Og i alle fall ikke hva våre tidligere velgere tenker om oss. Halvor Finess Tretvoll har skrevet en kunnskapsrik og detaljert reiseskildring om sosialdemokratiet i Europa, som er verdt å lese. Utgangspunktet er at sosialdemokratiske partier i ulike europeiske land kan ha noe å lære av hverandres løsninger og utfordringer. 

Boken har likevel en viktig svakhet: De fleste av kildene hans er partistrateger, ledere for tankesmier og aviskommentatorer, og ikke alminnelige velgere. Selv når Tretvoll slår av en prat med tilfeldige personer på kafé, slik han gjør på reisen til Italia, bruker han bare noen få avsnitt på deres betraktninger før han tolker det de sier i lys av utsagn fra forskningsdirektøren fra tankesmien Eurispes og en journalist han møtte tidligere. På den måten fratas alminnelige velgere muligheten til å være eksperter på sin egen situasjon.

Kontorets begrensninger. Dette tror jeg også er én av forklaringene på sosialdemokratiske partiorganisasjoner som strever: At også vi henvender oss mer til tilsynelatende ekspertise, fremfor alminnelige velgere i jakten på en bedre fingerspissfølelse. Men hittil har ingen fått bedre fingerspissfølelse inne på et kontor.

Annonse