00:00 - 28. juni 2019

Fortellingen om et kupp

Netflix-filmen The Edge of Democracy er utvetydig: Brasils president ble i 2016 fjernet ved et kupp. Kritikerne beskylder regissøren for å bare se saken fra én side, men de siste ukenes lekkasjer styrker hennes tese.

Avsatt: Ekspresident Dilma Rousseff sammenligner seg selv med hovedpersonen i Franz Kafkas Prosessen. Foto: Netflix

Noen måtte ha baktalt Dilma Rousseff, for en morgen, uten å ha gjort noe galt, ble hun plutselig arrestert.

Det vil si, hun ble ikke arrestert, men fjernet fra sitt embete som Brasils president. I en scene i den nye Netflix-filmen The Edge of Democracy sammenligner Rousseff seg med Franz Kafkas litterære figur, den baktalte Josef K. fra Prosessen. Rousseff sitter i bilen sammen med Luiz Inacio Lula Da Silva, hennes partifelle i Arbeiderpartiet (PT) og forgjenger i presidentstolen. Duoen er på det aktuelle tidspunktet under kraftig press, men de er totalt avslappet. De spøker og humrer, tilsynelatende helt uanfektet av kameras nærvær.

Slike scener er det mange av i regissør Petra Costas film. Hun har fått full tilgang til Lula og Rousseffs privatsfære, og gjør lange intervjuer med dem begge. Dette er en av filmens styrker, men muligens også dens største svakhet.

Annonse