00:00 - 14. juni 2019

Et skrik fra parken

When They See Us er en oppløftende miniserie om en nedbrytende sak.

Uskyldig dømt: Noe av det mest opprivende i When They See Us er beskrivelsen av hvordan de fem guttene opplevde prosessen mot dem, skriver vår anmelder. Foto: Atsushi Nishijima/ Netflix

«Jeg vil at vi skal huske den dagen og bli skremt av oss selv», sier en historiker på slutten av Ken Burns’ dokumentar The Central Park Five (2012). Han viser til datoen i 1989 da fem svarte tenåringer ble siktet (og senere uskyldig dømt) for en brutal voldtekt og mordforsøk på en hvit jogger nord i parken. «I virkeligheten er denne saken et speil for samfunnet. I stedet for å pakke det inn og tenke at dette er noe vi kan lære av for å bli bedre mennesker, tror jeg at vi må innse at vi ofte ikke er så bra mennesker.»

Historikerens anbefaling er det kraftigste utsagnet i en ellers nyansert og balansert film av beste Ken Burns-merke. Ava Du Vernays miniserie When They See Us, som kan sees på Netflix, er på mange måter et forarget svar på oppfordringen. Hun holder opp et speil, og viser oss grov urett og et samfunn så gjennomsyret av rasisme at fem uskyldige barn kunne dømmes for en hendelse svært mye tydet på at de aldri hadde vært i nærheten av. Du Vernay er bombastisk om årsakene til justismordene, der Burns er spørrende. Hennes serie smører tykt på med melodramatiske virkemidler, der hans dokumentar holder seg til saklige, nedtonede intervjuer. When They See Us er opprivende, på grensen til det smertepåførende, der Burns film er forsonende, nærmest helende.

Hvert på sitt vis er Burns dokumentar og Du Vernays serie preget av tiden de er laget i. Mens The Central Park Five er fra Barack Obamas forsonende storhetsdager, er When They See Us en serie for (rase) motsetningene under Trump-æraen. Kan vi ikke lenger stole på at samfunn, myndigheter, medier eller folk er interessert i sannhet og rettferdighet?

Annonse