Annonse
00:00 - 14. juni 2019

Disko inferno

Førti år etter at diskoen brant opp, feirer man fremdeles den uhyggelige «Disco Demolition Night».

Brenn, kjære, brenn: Steve Dahl vinker til folkemengden på Comiskey Park. Foto: Paul Natkin / Getty Images
Annonse

Jo visst brant det den julikvelden i 1979. Tusenvis av diskoskiver var dumpet ute på matta til Comiskey Park i Chicago, Illinois – hjemmebanen til baseballaget Chicago White Sox. PR-stuntet «Teen Night», senere kjent som «Disco Demolition Night», hadde så langt vært en slags suksess: White Sox hadde tidligere i sesongen trukket atten tusen fans i snitt, men den tolvte juli dukket det opp nærmere sytti tusen. Alle med en diskoplate under armen slapp inn for 98 cent. Ute på banen inntok arrangør, disko-motstander og shock jock ved rockeradioen WLUP, Steve Dahl, banen for å sprenge haugen med den forhatte vinylen. «Disco sucks!», messet massene på Comiskey Park.

Det gikk til helvete. Etter eksplosjonen endte hele seansen i kaos og opprør, banen ble stormet og ødelagt. Øl og vinyl fløy gjennom luften, og rundt tretti deltagere ble skadet, men langt verre var det glødende hatet i øynene til antidisko-bermen. Dette var ikke lettbent moro, slik Dahl senere har forsøkt å bortforklare hendelsen som, det var et reelt hat rettet mot en musikksjanger som i all hovedsak sprang ut av homofil og afroamerikansk kultur. Chic-gitarist og produsent Nile Rodgers sammenlignet platebålene i Chicago med nazistenes bokbrenning. Og var det noe nazistene lærte oss …

Man kan jo spørre seg hvilket lysende hode som kom opp med PR-stuntet om å feire 40-årsdagen til «Disco Demolition Night» denne uken. Det som i utgangspunktet var en særdeles dårlig idé, er ikke blitt bedre førti år senere. Å la Steve Dahl ta avkastet i kampen mot New York Yankees, samtidig som klubben delte ut ti tusen T-trøyer med påskriften «The Night That Records Were Broken» må oppleves ekstra betent i et samfunn der sterke krefter fremdeles motarbeider discoens budskap og historie. White Sox’ tilsvar om et «sikkert og inkluderende miljø for alle» virker hule.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse