00:00 - 14. juni 2019

Disko inferno

Førti år etter at diskoen brant opp, feirer man fremdeles den uhyggelige «Disco Demolition Night».

Brenn, kjære, brenn: Steve Dahl vinker til folkemengden på Comiskey Park. Foto: Paul Natkin / Getty Images

Jo visst brant det den julikvelden i 1979. Tusenvis av diskoskiver var dumpet ute på matta til Comiskey Park i Chicago, Illinois – hjemmebanen til baseballaget Chicago White Sox. PR-stuntet «Teen Night», senere kjent som «Disco Demolition Night», hadde så langt vært en slags suksess: White Sox hadde tidligere i sesongen trukket atten tusen fans i snitt, men den tolvte juli dukket det opp nærmere sytti tusen. Alle med en diskoplate under armen slapp inn for 98 cent. Ute på banen inntok arrangør, disko-motstander og shock jock ved rockeradioen WLUP, Steve Dahl, banen for å sprenge haugen med den forhatte vinylen. «Disco sucks!», messet massene på Comiskey Park.

Det gikk til helvete. Etter eksplosjonen endte hele seansen i kaos og opprør, banen ble stormet og ødelagt. Øl og vinyl fløy gjennom luften, og rundt tretti deltagere ble skadet, men langt verre var det glødende hatet i øynene til antidisko-bermen. Dette var ikke lettbent moro, slik Dahl senere har forsøkt å bortforklare hendelsen som, det var et reelt hat rettet mot en musikksjanger som i all hovedsak sprang ut av homofil og afroamerikansk kultur. Chic-gitarist og produsent Nile Rodgers sammenlignet platebålene i Chicago med nazistenes bokbrenning. Og var det noe nazistene lærte oss …

Man kan jo spørre seg hvilket lysende hode som kom opp med PR-stuntet om å feire 40-årsdagen til «Disco Demolition Night» denne uken. Det som i utgangspunktet var en særdeles dårlig idé, er ikke blitt bedre førti år senere. Å la Steve Dahl ta avkastet i kampen mot New York Yankees, samtidig som klubben delte ut ti tusen T-trøyer med påskriften «The Night That Records Were Broken» må oppleves ekstra betent i et samfunn der sterke krefter fremdeles motarbeider discoens budskap og historie. White Sox’ tilsvar om et «sikkert og inkluderende miljø for alle» virker hule.

Annonse