00:00 - 21. juni 2019

Det nye Munchmuseet er datert allerede før det åpner, skriver Espen Hauglid.

Det nye Munchmuseet er datert allerede før det åpner, skriver Espen Hauglid.

Furupanel og vegg-til-vegg-teppe: I Munchmuseets opprinnelige interiør hang alle bildene like langt fra hverandre. Foto: Knudsens Fotosenter / Dextra Photo

På en tur gjennom Oslo etter noen måneders fravær, blir det plutselig åpenbart hva som er felles for de to monumentale museene som nå nærmer seg ferdigstilling: Begge ser ut som de hører hjemme langs en motorvei.

Underveis er det vanskelig å avgjøre hvilket av dem som er mest forpurrende for byen rundt. Men Nasjonalmuseet er tross alt bare et nitrist og avvisende kontorbygg. Det kan også i prinsippet fortsatt vise seg å få et løft når glassboksen på toppen er ferdig, selv om det ikke virker veldig sannsynlig. Det brautende og umusikalske Munchmuseet ser derimot ut til å gå aktivt inn for å fornærme naboene, Ekebergåsen og alle som går forbi. Inntrykket av en forvokst NAF-stasjon blir ikke mindre av at fasaden er kledd med noe som ser ut som enorme autovern.

Annonse