00:00 - 21. juni 2019

Den glade hyrde

Lykkelig nå? Folk-veteranen Bill Callahan gjeter ned sitt sterkeste album fra sin indre fjelltopp.

Husfar: Bill Callahan har kommet hjem. Foto: Mclean Stephenson / Drag City

Med Martin Scorseses høyst severdige og delvis fiktive musikkfilm om Bob Dylans Rolling Thunder Revue fersk på netthinnen, er det fristende å trekke noen likheter til den albumaktuelle singer/songwriteren Bill Callahan. Noen tråder om den amerikanske folkesanger-tradisjonen, om ensomme ulver og om vidåpne landeveier.

Under navnet Smog eller som Bill Callahan har den nå 53 år gamle amerikaneren en lang liste av høye og mørke album bak seg, og må, sammen med artister som Bonnie «Prince» Billy (Will Oldham) eller Sun Kil Moon (Mark Kozelek), sies å ha gjort sitt for å dekonstruere og fornye den amerikanske folk-tradisjonen, samt gjøre den tilgjengelig for nye generasjoner siden 1990-tallet.

Nå er det ikke det hvitmaskede spøkelset Dylan, farende over tundraen på starten av det som skulle bli «den evigvarende turné», Callahan minner mest om på dobbeltalbumet Shepherd in a Sheepskin Vest. Det er Dylans periode med pastoral lykke, som familiefar hjemme i Woodstock rundt albumene Self Portrait og New Morning fra 1970, som rimer. Øyensynlig kommer det til ett (eller flere) punkt i alle visesangeres karriere der hjemmets lune vegger og relasjoner blir kilde til uant inspirasjon (tenk Neil Youngs Harvest eller Paul Simons You’re the One). Livssituasjonen som nybakt far og ektemake har tydelig hatt sitt å si for Callahans musikalske toppnotering.

Annonse