Annonse
00:00 - 10. mai 2019

Sci fidelity

Fremtiden banker hardt på studiodørene. Slå av lyset når du går.

Avant-pop: Amerikanske Herndon tok nylig en doktorgrad i komposisjon ved universitetet Stanford. Pressefoto: Boris Camaca
Annonse

«Produksjonsbiten er kjedelig. Om en eller annen fyr hadde funnet opp en robot til å gjøre det, så hadde det vært flott,» sa John Lennon til New Musical Express for ganske nøyaktig femti år siden. Paradoksalt nok var han på vei inn i studio for å lage den mest velproduserte The Beatles-platen av dem alle. Abbey Road var da også første gang bandet brukte syntetiske lyder i form av George Harrisons nyanskaffede Moog. Et drog av en synthesizer som neppe sparte dem tid, men som for alvor brakte lydsignalene av en fantastisk ny verden ut til de store massene.

Popmusikkens fascinasjon for teknologi har gradvis gått fra sært krydder til overveldende dominans. Kraftwerks roboter og maskiner fra 70- og 80-tallet har i ettertiden fått et visst skjær av papp og billigplast, men Düsseldorf-gruppens visjon for fremtiden har inntruffet med nærmest skremmende presisjon, også langt utenfor musikken. I 2019 hører det til de sære unntakene å lage musikk uten hjelp fra maskinene. Og med avant-pop-artisten Holly Herndons nye album er Lennons ønskedrøm i ferd med å gå i oppfyllelse. Hils på den kunstig intelligente roboten Spawn, utviklet av Herndon i samarbeid med AI-ekspert Jules LaPlace. Hun kaller den sin «baby».

Hjælp! Litt bakgrunn er påkrevet: Amerikanske Herndon tok nylig en doktorgrad i komposisjon ved universitetet Stanford, hun tilbringer tiden i Berlins kunstmiljøer og har allerede turnert med Radiohead etter gjennombruddsalbumet Platform i 2015. Om ikke en «jævla sosialist», er hennes prosjekt preget av en skarp kritikk mot at utviklingen av AI-teknologi tilfaller de store, internasjonale selskapene – nylig aktuelt da Warner Music kjøpte start up-bedriften Endel, som ved hjelp av kunstig intelligens skaper personlig tilpasset musikk/muzak med mål om å forsterke lytternes humør og produktivitet via app. Ja, det høres ganske vilt ut.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse