Annonse
00:00 - 31. mai 2019

– Politisk farget

Krf-politiker kritiserer Forskningsrådets formuleringer om Israel.

Mener saksbehandlingen fremstår som politisk farget: Hans Fredrik Grøvan, parlamentarisk nestleder i KrF. Fredrik Hagen / NTB scanpix
Annonse

Forrige uke skrev Morgenbladet om striden mellom Forskningsrådet og et lite miljø med norske forskere som har fått oppmerksomhet over hele verden. Forskerne har avslørt at flere av de såkalte dødehavsrullene, det viktigste arkeologiske tekstfunnet i forrige århundre, er falske. For å fortsette med dette arbeidet søkte forskerne om penger fra Forskningsrådet, men søknaden er blitt avslått to ganger. Begrunnelsen er flere etiske innvendinger, deriblant at forskerne, ifølge Forskningsrådet, vil undersøke manuskripter som «angivelig skal stamme fra Judeaørkenen», og at Judeaørkenen «er et område hvor Israel har okkupert store områder i Palestina».

– Her virker det som at politiske standpunkter har vært tungt inne i vurderingen av den aktuelle søknaden, sier Hans Fredrik Grøvan, stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti og medlem i Stortingets utdannings- og forskningskomité.

– Avslaget virker svært umusikalsk og tendensiøst.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse