00:00 - 16. mai 2019

Kronisk norsk musikk

Hvem var mannen som sørget for at det spilles amerikansk militærmusikk over hele Norge på nasjonaldagen?

Presidentens menn: John Philip Sousas musikk fanget den amerikanske ånden. Her er komponisten og dirigenten sammen med USAs marineorkester under første verdenskrig. 17. mai fremføres Sousas musikk i gatene i hele Norge. Foto: The Granger Collection / NTB Scanpix

«John Philip Sousa og hans Amerika var skapt for hverandre. Kjærlighetsaffæren var hverken hemmelig eller sjenert, snarere ble den både demonstrativ og sprudlende.»

Det er kulturhistorikeren Neil Harris fra Universitet i Chicago som i en artikkel beskriver komponisten, dirigenten, musikeren og marsjkongen John Philip Sousa slik. Blant Sousas mest kjente marsjer er «The Stars and Stripes Forever» og «Washington Post March», som begge er på repertoarene til utallige norske skolekorps som nå går ut i gatene i anledning 17. mai. 

Marinen. I 1868 ble Sousa, da bare 14 år gammel, innskrevet i den amerikanske hæren, som musiker i marinekorpset.

Annonse