00:00 - 31. mai 2019

Hvem eier en hit?

Balladen om The Verves «Bittersweet Symphony» forteller oss både om hvem vi er og hvor kompleks musikken er blitt.

Richard Ashcroft og The Verve under konserten i hjembyen Wigan. Foto: Jon Super / Redferns / Getty Images

«Dette er en sang som noen sier er stjålet», sier 26 år gamle Richard Ashcroft, krøket over mikrofonen foran 33 000 fans i hjembyen Wigan – stedet George Orwell en gang kalte selve symbolet på det industrialiserte Nord-Englands stygghet. «Dette er en sang for folket, en moderne tids blues-sang. Dette er en bittersøt symfoni», fortsetter han, før strykerne fra «Bittersweet Symphony» tar over. Hjemkomst-konserten i 1998 var beviset på at The Verve var blitt et av øyrikets aller mest populære band. Stakkars Beck måtte nøye seg med å varme opp.

Og selvsagt hadde Ashcroft rett. Enorme «Bittersweet Symphony», selve vannskillet, var blitt stjålet, både to og tre ganger. Også av The Verve, men først og fremst av rockehistoriens mest fryktede forretningsmann, Allen Klein. Mannen som sies å ha ødelagt både The Beatles og The Rolling Stones med sin grådighet og harde klype, og som saksøkte og vant en kamp om låtens rettigheter på grunn av noen formaliteter. Klein sørget for at opphavsretten til «Bittersweet Symphony» tilfalt sine tidligere partnere i The Rolling Stones, og dermed seg selv. «Det er den beste sangen Jagger og Richards har skrevet på 20 år», kommenterte Ashcroft syrlig.

22 år senere, fredag i forrige uke: Mick Jagger og Keith Richards gir låtens eie tilbake til Ashcroft. Den var aldri deres uansett: Den velkjente strykermelodien i «Bittersweet Symphony» var snarere fra The Andrew Oldham Orchestras versjon av Rolling Stones-låten «The Last Time», arrangert av komponisten David Whitaker. Og låtens tentakler inn i populærmusikken, og dens nærmest absurde juss og etikk, hverken begynner eller slutter der. «The Last Time» av The Rolling Stones var også en imitasjon, av The Staple Singers’ versjon av negro spiritualen «This May Be the Last Time» fra 1961. Sistnevnte fikk neppe betalt da Opel rullet ut sin nye Astra-modell til tonene av «Bittersweet Symphony» i 1998.

Annonse