Annonse
00:00 - 31. mai 2019

Hos en kunstelskende dikter

I en nydelig utstilling brukes Sigrid Undsets kunst og interiør til å belyse hennes liv og virke. Men hvorfor kan man ikke lese om det i tillegg?

Hjemme hos: Sigrid Undsets interesse for hjemmeinnredning står sentralt i utstillingen på Lillehammer kunstmuseum. Her er Undset fotografert i dagligstuen på Bjerkebæk i 1922. Foto: Anders Beer Wilse / Bjerkebæk
Annonse

For hundre år siden flyttet Sigrid Undset (1882–1949) til Lillehammer, hvor hun bygget opp et særegent hjem for seg selv og sin tallrike familie – med barn, bonusbarn, tjenestefolk og gjester. Fortsatt ligger Bjerkebæk som en klynge eldre tømmerhus i en frodig hage, med bjørketrær og en egen bekk, samt villblomster, frukttrær, stauder og matvekster.

Undset var skeptisk til at folk skulle «komme etter henne og glane», men i dag er stedet museum. I sommer har det dessuten inspirert en utstilling ved Lillehammer kunstmuseum, der Nobelprisvinnerens smak og ideologi belyses gjennom billedkunst og andre gjenstander. Tittelen Å hjemme seg: I Sigrid Undsets hus er det mange rom handler dels om gleden ved å skape sin egen estetiske ramme i livet, dels om behovet for et skjermet sted i ly for andres blikk. Kan objektene bidra med en ny inngang til Undsets liv og litteratur?

Annonse