00:00 - 16. mai 2019

Folkemuseet i husan

På Bygdøy kan du nå besøke Finnmark slik det ble gjenoppbygget etter andre verdenskrig.

Svært vellykket: Bygningene på Norsk Folkemuseums nye utstilling om Finnmark representerer noe på samme tid utrolig fjernt og helt nært.

Folkemuseet, Bygdøy, 10 mai. Det er storstilt åpning av «Finnmark», Folkemuseets siste tilskudd til den faste utstillingen, og i trengselen foran det gjenoppførte huset fra Porsanger blir jeg bedt om å ta i for å bære en mann i rullestol opp trappen til inngangsdøren. Gjenreisningen av Finnmark etter andre verdenskrig innebar et kvantesprang for sosial utjevning i Norge, men den universelle utformingen var ikke helt på plass. Vel inne klarer imidlertid karen seg godt selv. «Den dørstokken var det lenge siden jeg har rullet over», utbryter han, før han setter kursen mot det lille kjøkkenet.

Der inne begynner han å fortelle fra livet sitt, men gjennom kakofonien av nordnorske stemmer der inne, er det litt vanskelig å få tak i om han tilhører en av de to spesialinviterte familiene som har bodd i huset, eller om han er en av de mange sambygdingene som også er på plass på Bygdøy denne dagen. Husvarm er han i alle fall, og han forteller at første gang han ankom huset på 50-tallet, var det trillet i trillebår – og at den første rullestolen hans var en kasse de skrudde hjul på, som han pigget rundt med skistaver, før han omsider fikk en skikkelig stol.

Uten at det ser ut til å ha traumatisert ham nevneverdig, der han sitter smilende og vital og forteller til alle som vil høre på. Han er ingen olding, bare en eldre kar. En del av dagens norske samfunn med en historie så fjernt fra din og min at det nesten ikke er til å forstå at vi lever her sammen.

Annonse