00:00 - 03. mai 2019

Fintfolk fra byen

Det finnes ikke gule vester på den tyrkiske landsbygda. Men den urbane arrogansen ligner vår egen, i Nuri Bilge Ceylans fantastisk velskrevne Det ville pæretreet.

Rådende arroganse: Det kryr av selvfornøyde, mannlige hovedrollefigurer i Nuri Bilge Ceylans filmer. Av disse fremstår protagonisten Sinan i Det ville pæretreet som en av de minst sympatiske, men kanskje også den det er vanskeligst å avfeie.  Pressefoto: Another World Entertainment

Du kan si mye pent om urbanisering, utdannelse og velstandsvekst. På kjøpet får man gjerne mer liberale holdninger, større aksept for kulturelle forskjeller og bredere utsyn. Men det finnes selvsagt også en bakside: Arroganse, en tro på at man selv er bedre og smartere enn alle andre, og en mulighet for at denne holdningen kan lede ut i regelrett misantropi. Noen av de steile frontene mellom en urban liberal elite og den folkelige forakten for dennes meninger, bunner i dette fenomenet. I byene er meningsmangfoldet stort, men det finnes få som har evne til å arrestere deg for dine menneskeforaktende sider. Å være kritisk til folk flests enfoldighet er både en uuttømmelig humoristisk punch line, og et allment anerkjent premiss for argumentasjon i byen.

Sinanus Misantanus. «Jeg har ikke noe imot dyr eller naturen. Men med mennesker er det annerledes. Jeg tåler dem ikke», sier Sinan smilende til moren sin i Det ville pæretreet, Nuri Bilge Ceylans første film siden gullpalmetriumfen Vintersøvn (2016). Sinan har akkurat returnert til den tyrkiske landsbyen han kommer fra, etter pedagogikkstudier i byen. Men avkommet har større ambisjoner enn lærerfaren. Han vil bli skribent. «Kan man avsky mennesker når man er forfatter», spør han retorisk, ikke som selvkritikk, men mer som en pirrende tanke. En misantropisk forfatter? Det må jo være enda bedre.

Annonse