00:00 - 03. mai 2019

En bank av plank

Finansparken i Stavanger er beviset på at ikke bare går det an å bygge store hus av tre – men at det går an å bygge dem virkelig bra.

Et modellbygg: Det er forsket en god del på bærekraftseffekten av å bygge med tre, mindre på selve opplevelsen. For bankledelsen holdt det med sunn fornuft da de avgjorde at et trehus var det beste for deres ansatte.

Når er det riktig å anmelde en bygning? Som med film, på premieredagen, når nøkkelen vris om i døren for første gang? Eller et par år senere, når huset er i full bruk, og man kan hilse på dem som bor eller jobber der og finne ut av om ting faktisk fungerer som det skal?

Med Finansparken i Stavanger ble vurderingen at begge disse tidspunktene var feil, og vi besøkte i stedet huset et halvt år før det var ferdig innflyttet. Og grunnen til det er at vi denne gangen hverken var på jakt etter fine fasader eller fornøyde forretningsfolk, men noe som snart vil bli helt eller delvis skjult bak de ferdige veggene. Nemlig de massive trekonstruksjonene som har erstattet den armerte betongen som tradisjonelt sett ville vært obligatorisk i et kontorbygg som dette.

Ikke høyest, men best. I Norge er trearkitektur blitt som skisport, dette er ikke lenger noe vi gjør for kosens skyld. I stedet handler det om å komme først, være størst og strekke seg høyest. Trenden er representert ved hus som Treet i Bergen, som en kort periode var verdens høyeste trehus; Mjøstårnet i Brumunddal, som er nåværende rekordholder; og Valle Wood i Oslo som er, om ikke størst i verden, så i alle fall nybakt norgesmester innen digre kontorbygg i tre.

Annonse