09:15 - 18. mai 2019

Det er sånn et genuint folkelig kongehus ser ut, skriver Aksel Kielland.

Det er sånn et genuint folkelig kongehus ser ut, skriver Aksel Kielland.

Utradisjonell: Märtha Louise har over lang tid bidratt til å holde kongehuset genuint folkelig ved å holde det uforutsigbart. Nå har hun funnet kjærligheten med sjaman Durek Verett. Foto: Daryl Henderson / NTB scanpix

Da jeg fikk nyss om at Märtha Louises nye kjæreste er en amerikansk showbiz-sjaman, var min første tanke at det gitt det rådende samfunnsklimaet rimeligvis burde finnes flere konspirasjonsteorier om at prinsessen er en agent for krefter som bruker henne til å ødelegge det norske monarkiet innenfra. Det finnes nok av nordmenn med Facebook- og kommentarfeltkontoer der ute som med årene er blitt levende opptatt av nasjonens kristne kulturarv, og med en prinsesse som trekker den knusktørre norske protestantismen langt over i esoterisk nyreligiøsitet, burde veien til forestillinger om en hemmelig plan for å underminere det norske samfunnet være kort.

Innfallet mitt hadde åpenbart også en grumsete side, for etter de lett etnonevrotiske reaksjonene på den halvt afroamerikanske Meghan Markles inntreden i det britiske kongehuset, og hennes og prins Harrys førstefødte sønn Archie, tok jeg nærmest for gitt at sjaman Durek Veretts norske, indiske og haitiske herkomst ville falle mange tungt for brystet. En av den moderne nettbaserte rasismens karakteristikker er som kjent at man går ut fra at rasistiske antipatier er konstante og prinsipielle, og jeg antok derfor automatisk at det ville finnes en stor og ilter minoritet der ute som ville få dommedagsfornemmelser ved tanken på den potensielle utvanningen av kongefamiliens kritthvite blodlinje.

Selv om det ennå er for tidlig å bedømme hvorvidt det norske folk vil omfavne Verett, er det verdt å påpeke at hele denne tankerekken hviler på premisset om at Märthas utradisjonelle livsvalg og næringsvirksomhet faktisk svekker kongehuset, noe man har få forutsetninger for å hevde at den gjør. Det moderne vestlige monarkiet er en institusjon som er avhengig av bred støtte i befolkningen (realpolitisk og emosjonell snarere enn ideologisk eller prinsipiell sådan), og med tanke på hvor sjelden avskaffelsen av kongehuset er gjenstand for seriøs debatt her til lands, må man anta at det fortsatt har stor oppslutning.

Annonse