00:00 - 12. april 2019

– Uten kulturarven har vi ingenting igjen

Påskeøya vil ha tilbake en ikonisk steinstatue fra British Museum i London. De tilbyr å lage en helt ny statue til Storbritannias befolkning. 

Holdt tale i London: Tarita Alarcón Rapu holdt en følelsesladd tale mellom søylene på British Museum i november. Appellen hennes fikk mye oppmerksomhet i Storbritannia. Påskeøyas guvernør samarbeider med Chiles myndigheter for å få tilbake moaien som nå har en prominent plass på museet i London. Foto: Adrian Dennis/AFP/NTB scanpix

Da Påskeøyas guvernør besøkte British Museum i London i fjor, måtte hun stoppe for å summe seg like før hun kom frem til «ham».

– Det var umulig å la være å gråte, sier Tarita Alarcón Rapu. 

Med «ham» mener guvernøren på stillehavsøya en moai, en av de ikoniske steinstatuene som Påskeøya er kjent for. Statuen ble fraktet vekk i et britisk skip som seilte fra øya i 1868, og har siden vært en severdighet på Storbritannias best besøkte museum. Men Rapu var ikke i London for å se museets samling av kulturhistoriske gjenstander. Sammen med en delegasjon fra Påskeøya, deriblant medlemmer i øyas råd for eldre, var hun på British Museum for å be om å få statuen tilbake.

Annonse