00:05 - 05. april 2019

Ungdommens venn

Debuten til 17-åringen Billie Eilish er allerede i ferd med å bli en klassiker.

Annerledes tenåringsstjerne: Billie Eilish rimer «belladonna» med «oxford comma», og synger det som om hun skulle ha jobbet som nattklubbsanger i en røykfull evighet. Pressefoto: Kenneth Cappello

Hun er selve stormens øye nå, 17-åringen Billie Eilish Pirate Baird O’Connell fra Los Angeles, California. Godt på vei mot den tveeggede tittelen «generasjonsstemme», en artist som fanger tidsånden på flaske og selger den som overpriset kildevann til et ørkenvandrende publikum. Billie Eilish er like deler sensasjonell og ordinær, hun kunne vært naboen din eller vippet på stolen bakerst i klasserommet med en lue godt trukket ned i øynene. Samtidig skriver og fremfører hun musikk og tekster som få 17-åringer før henne. Og skriver seg rett inn i hjertene til generasjonen hun representerer.

Snøfnuggene i den såkalte generasjon Z får mye tyn. Bortskjemte, stressede og deprimerte. For streite, for ambisiøse, for egoistiske. Sin unge alder til tross, er Eilishs debut en bråmoden og ganske så klok tekstbok i temaer man forbinder med ungdommens skyggesider: ambivalent seksualitet, avhengighet, unge døde, depresjoner og nummenhet. Hun flørter med tabuer og overskridelser, synger en sang om angstmedisinen og motedopet Xanax, men insisterer på at hun foretrekker cola på boks (sikkert Cola Zero). Hun har den mumlete mystikken til Lana del Rey, frekkheten til en ung Lily Allen og Grimes’ kunstpop-sensibilitet, blandet med trap-rappens swagger. Men først og fremst er hun særs mye Billie Eilish.

Små bokstaver. Tenåringsstjerner er ikke noe nytt fenomen, men der for eksempel Justin Bieber, hennes eget idol, strevde med å få «baby» til å rime på «baby», leverer Eilish verselinjer som rimer «belladonna» med «oxford comma». Og synger det som om hun skulle ha jobbet som nattklubbsanger i en røykfull evighet. Hun har timingen og musikaliteten til en jazzvokalist, like mye som fleksibiliteten til en tilbakelent sørstatsrapper. Hun imiterer popkulturen rundt seg, men ender opp med sitt eget uttrykk. Og uttrykket fremstår både originalt og genuint, sugd ut av egen marg og ben.

Annonse