Annonse
00:00 - 12. april 2019

Ukuelige streker

Zdenka Rusova oppsummerer et livslangt kunstnerskap i spennet mellom Norge og den gamle østblokken.

Plastisk: Etter ankomsten til Norge virker det som om Zdenka Rusova går i en mer abstrakt retning, men vitaliteten fra hennes tidligere arbeider er fortsatt med. Verk: Zdenka Rusova: Uten tittel, 1983-84.
Annonse

Noen av de siste årenes største kunstbegivenheter har vært Henie Onstad Kunstsenters retrospektive utstillinger med 1900-tallets modernister. I rekken av fortsatt aktive norske billedkunstnere, etter Irma Salo Jæger og Håkon Bleken, følger nå Zdenka Rusova, som er født i 1939. Under den passende tittelen Grafikkens nestor vises arbeider fra hele hennes karriere, hovedsakelig grafikk og tegning, men også noen malerier. Bildene er ofte i stort format, med abstrakte og kroppslige komposisjoner. Rusova er født i Praha, men flyttet til Norge i 1970, og har markert seg sterkt som kunstner og professor. Hun ble i 1987 den første kvinnelige rektoren ved Statens Kunstakademi.

Nordisk lengsel. Før avreisen til Norge greide Rusova seg tilsynelatende relativt godt under kommunistregimet i Tsjekkoslovakia. Hun fikk stille ut kunsten sin og ble hjulpet til flere studieopphold i Vesten. Selv kjente hun likevel på en stadig sterkere indre og ytre tvang, og valgte til slutt å forlate hjemlandet, både av politiske og kunstneriske grunner.

Å reise til Norden skal ha vært en barndomsdrøm, basert på naturlengsel, lesning av Edda og en fascinasjon for maleriene til Edvard Munch. Det kan også ha hatt en viss betydning at hun allerede i 1968 fikk et tre måneders studieopphold i Norge, etter at Ole Henrik Moe, direktør ved Henie Onstad, hadde sett arbeidene hennes i Praha. Utstillingen markerer ikke bare hennes åttiårsdag, men det over femti år lange samarbeidet med kunstsenteret, som skal være utsett til hennes livsarving.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse