09:56 - 25. april 2019

Standup etter metoo

– Det er alltid synd når geniene er rasshøl, sier Sigrid Bonde Tusvik. I helgen så hun den nå så kontroversielle komikeren Louis C.K. opptre i Bergen. 

Comeback? Etter metoo-skandalen i 2017, trakk Louis C.K. seg tilbake og skulle «bruke lang tid på å lytte». Når han nå på ny inntar standupscener, er det med strengt opptaks- og fotoforbud, og pressen er ikke velkommen. Bildet er fra tidligere velmaktsdager i Madison Square Garden anno 2016. Foto: Stephen Lovekin / REX / NTB scanpix

Forrige helg opptrådte den amerikanske komikeren Louis C.K. til fulle hus på Ricks teater i Bergen. Da han i 2017 ble anklaget av fem kvinner i The New York Times for å ha onanert foran dem, ble navnet hans umiddelbart ført opp på metoo-listen av kjente menn som hadde misbrukt makten og posisjonen sin.

Etter å ha innrømmet at historiene var sanne, skrev han i svaret sitt til kvinnene at «I løpet av min lange og gode karriere har jeg sagt akkurat det jeg vil. Jeg vil nå ta et skritt tilbake og bruke lang tid på å lytte.» Men siden anklagene har Louis C.K. jobbet iherdig for å nå gamle høyder. Første strategi var å dukke opp uanmeldt på standup-kvelder i USA – til stor glede for noen, til ekstremt ubehag for andre.

Strategi nummer to er å melde sin ankomst i Europa. Den siste uken har han hatt forestillinger i Amsterdam, Paris – og Bergen. Før publikum får overvære forestillingen, må mobiler og annet utstyr som kan gjøre opptak fra kvelden, låses inn i små tøylommer. Pressen er ikke velkommen, og det å gjengi materiale fra showet er strengt forbudt. På scenen står Louis C. K og vil ha oss til å le igjen.

Annonse