Annonse
15:07 - 30. april 2019

Offentlig kunst skal redde Hovinbyen. Det er forsøket verdt, skriver Gaute Brochmann

Offentlig kunst skal redde Hovinbyen. Det er forsøket verdt, skriver Gaute Brochmann

Kunstløft: «Hovinbyen er et kjempeprosjekt som foreløpig fremstår som rimelig mislykket», skriver Gaute Brochmann. Her Lørenparken og Jim Dines Peer Gynt-inspirerte Bruderovet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Annonse

Hvis noen i dag hadde stilt meg det alltid like aktuelle spørsmålet «hva er kunst?» hadde jeg vært fristet til å svare brukermedvirkning. Eller kanskje bare fellesskap. For selv om dette, i likhet med det meste som angår kunstfeltet, høres temmelig søkt ut, tror jeg en slik definisjon har mye for seg.

Sist fredag var jeg på Kuben yrkesarena for å delta på konferansen «Kunsten å utvikle en by», arrangert av Koro (Kunst i offentlige rom) sammen med Oslo kommune. Kuben ligger midt på Økern, episenteret i norgeshistoriens største byutviklingsprosjekt Hovinbyen, som også inkluderer blant annet Løren, Ensjø, Aker sykehus og Breivoll.

Et kjempeprosjekt som foreløpig fremstår som rimelig mislykket. En rusletur langs Ensjøveien eller et dykk inn mellom de nye blokkene på Løren eller Hasle gir en distinkt følelse av at det er drabantbyene fra Groruddalen som siger ned mot sentrum – naturligvis det stikk motsatte av ambisjonen, nemlig at de urbane kvalitetene fra Oslo sentrum skulle ekspandere nordøstover.

Annonse