00:00 - 12. april 2019

Mord bortenfor dansegulvet

En blodig platåsko i veikanten står som symbol på musikkens motstandskraft i Nord-Irland.

Voldsspiral: Etter drapene på tre medlemmer av The Miami Showband, eskalerte volden og ledet rett inn i de blodigste årene av The Troubles. Foto: Netflix

Fem dansebandmusikere sitter henslengt i en folkevognsbuss på vei gjennom julinatten. Konserten i Castle Ballroom, i den nordirske byen Banbridge, har som vanlig vært en svett affære, med dansende mennesker og stjålne blikk, spesielt rettet mot bandets vokalist og idol, Fran O’Toole. Bilen farer langs motorveien hjem mot Dublin, men før den når grensen, blir den stoppet i en veisperring ved Buskhill, av det som tilsynelatende er britiske soldater. «Don’t worry, Stephen, this is British Army», sier trompetist Brian McCoy til bassist Stephen Travers, som kun har vært med det særs populære dansebandet i seks uker. Få minutter etterpå er folkevognsbussen sprengt i filler. Tre av medlemmene er henrettet med kaldt blod. De to andre er hardt skadde, men overlever ved å spille døde i en grøft.

Hvem som sto bak udåden mot The Miami Showband sommeren 1975, er fremdeles ikke helt klart. To personer tilknyttet den paramilitære terrorgruppen på lojalistisk side, Ulster Volunteer Force (UVF), ble dømt til livstid, mens to andre ble drept da bomben de forsøkte å plante i bilen gikk av før den skulle. Likevel gikk flere andre (overraskende) fri, og spørsmålet om britisk etterretnings innblanding ligger, selv 44 år senere, bak et teppe av røyk. Bassist Travers og andre etterlatte har på sin side ikke latt saken i ro og står fremdeles hardnakket mot den britiske overmakten i sin søken etter sannhet og forsoning.

Netflix’ nye dokumentarserie Remastered har som mål å fortelle historiene bak den kjente musikken til blant andre Sam Cooke, Bob Marley og Run DMC. Dansebandet fra Dublin befinner seg nok ikke helt i samme musikalske liga, deres mest berømte låt i 1975 het «Clap Your Hands and Stomp Your Feet», men massakren ved Buskhill må være et av de aller mørkeste kapitlene i den vestlige musikkhistorien. 

Annonse