Annonse
00:00 - 26. april 2019

Mennesker i kamp

En interessant, men noe friksjonsløs utstilling innleder Gustav Vigelands jubileumsår.

Paralleller: Det hadde vært spennende å studere den sittende djevelen i Vigelands Helvete (1897) ved siden av Auguste Rodins berømte Tenkeren (1880). Vigeland virker tydelig inspirert av Rodin, men de to figurene er plassert i hver sin ende av museet. Foto: Vigeland-museet og Børre Høstland / Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.
Annonse

Ingen kunstner har vel preget Oslo sterkere enn Gustav Vigeland (1869–1943), med sin imponerende skulpturpark. I år er det 150 år siden han ble født, noe som markeres med en rekke utstillinger og arrangementer. Først ut er jubileumsutstillingen i Vigeland-museet, der han settes opp mot fem kunstnere som kan ha inspirert ham i Paris.

Vigeland regnes ofte som en selvlært kunstner, noe som ikke er helt korrekt. Som ung fulgte han undervisning ved Tegneskolen i Kristiania, og arbeidet i eldre kunstneres atelierer, der han også fikk korreksjon. Han dro på studieopphold til København, Paris og Firenze, og gikk mye alene i museer, men ble også kjent med kolleger og læremestere, som danske Vilhelm Bissen og den allerede legendariske Auguste Rodin. Foruten Rodin rommer årets utstilling de tre samtidige kunstnerne Constantin Meunier, Antoine Bourdelle og Aristide Maillol, samt Antoine-Louis Barye, som tilhører en eldre generasjon.

Ekspressiv. Det er liten tvil om at Vigeland kan måle seg med disse store navnene fra en viktig endringstid innen europeisk skulptur. Uttrykket hans er ofte sterkere enn deres, og har en ekspressiv dynamikk som trenger dypt inn i menneskets psykologi og lidenskap. De øvrige viser gjerne en mer forfinet eleganse, selv om også de løsriver seg fra fortidens mytologiske salongskulptur, til fordel for en større realisme.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse