10:14 - 06. april 2019

La for guds skyld ikke Telia bli et symbol på ytringsfrihet, skriver Aksel Kielland

La for guds skyld ikke Telia bli et symbol på ytringsfrihet, skriver Aksel Kielland.

Reklamefilmen «Vær trygg, vær fri, vær deg selv» er unektelig morsom, og hadde den vært morsom med vilje, ville den egenhendig løftet nivået på norsk satire i 2019s første kvartal.  Foto: Skjermdump fra reklamefilmen «Vær trygg, vær fri, vær deg selv». 

Tidligere denne uken rapporterte norske medier at mobiltelefonoperatøren Telia hadde mottatt en rekke klager på reklamefilmen Vær trygg, vær fri, vær deg selv, som er en del av markedsføringskonseptet «Freedom». Den ett minutt lange snutten starter med en animert scene der identiske fargeløse individer produseres på samlebånd. Blant dem finnes en kvinne i sterke farger som hopper av samlebåndet og inn i den virkelige verden, der hun spilles av anti-hevnporno-aktivist Mia Landsem (her kreditert som «nettroll-fighter»), som setter startskuddet for en kavalkade av «frihetsøyeblikk» som blant annet består av klipp av et homofilt ektepar som feirer giftermålet sitt med et kyss og fullt påkledde mennesker som hopper ut i et vann mens de filmer seg selv med mobiltelefonene sine.

Blant klagene fantes også det som omtales som en «trussel», og som Oslo politidistrikt etterforsker «på vanlig måte», selv om de etter eget utsagn ikke har noen grunn til å tro at trusselen er reell (hvilket uunngåelig får en til å undres hva «vanlig måte» innebærer). Trusselen skal ha blitt fremsatt som en kommentar på Telias Instagram-konto, og tolkes som en reaksjon på en scene der bildet er delt i to, og hvor en kvinne har på seg hijab og ser alvorstynget ut, mens en annen tar av seg hijaben og strutter av reklamefilmvitalitet.

Selv så jeg filmen for første gang på kino forrige helg, og reagerte med et godt gammeldags hakeslepp. Som en erfaren kinogjenger er jeg påpasselig med å ikke entre salen før reklamebolken er over – altså en gang mellom 12 og 15 minutter etter annonsert tid – men siden Nordisk Film Kino har begynt å blande reklamefilmer og trailere, rakk jeg likevel å få med meg Telias seneste ode til friheten før filmen startet. Årsaken til at Vær trygg, vær fri, vær deg selv gjorde meg paff, var den parodiske opphopningen av tidsriktige og positivt ladede visuelle markører som ble knadd sammen til «Freedom» til tonene av Pharrell Williams’ låt ved samme navn. Jeg stusset riktignok over hijab-sekvensen – den gled ikke sømløst inn i filmens friksjonsløse overflate – men den druknet raskt i scenene der Landsem karatesparker seg gjennom referanser til alt fra Disneys Askepott og F. W. Murnaus Nosferatu til Elvis Presley, Game of Thrones og Fortnite

Annonse