Annonse
00:00 - 26. april 2019

Klovnene kommer

Ukraina har valgt en komiker som neste president. – Med profesjonelle komikere i politikken får du bedre komedie, sier komiker og tidligere borgermester Jón Gnarr. 

Komiker til det siste: Rundt en måned før han vant presidentvalget i Ukraina, var Volodymyr Zelenskij å se på scenen som vert for humorshowet «Latterliga». Her finpusser han på materialet han skal fremføre. Brendan Hoffman/Getty Images
Annonse

Søndag ble det klart at Ukrainas neste president er komiker Volodymyr Zelenskij. Det nærmeste han kommer politisk erfaring, er å ha spilt en mann som blir president i en tv-serie.

En som kan si at han kjenner seg igjen i Zelenskijs vei til makten, er islandske Jón Gnarr. I 2010 grunnla han det satiriske politiske partiet «Det Beste Partiet». Partiet startet som en spøk, men ble fort alvor: Gnarr endte opp som borgermester i Reykjavik, og styrte frem til 2014.

I lys av valget i Ukraina kom Gnarr med følgende oppfordring på Facebook-siden sin: «Klovner i alle land, foren dere!».

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse