00:00 - 12. april 2019

Kierkegaard på stranden

Hvis livet handler om å overleve til man dør, er det best å fylle hverdagen med sol, blodet med amfetamin og øreflippene med smaragder.

Syndere i sydensol: Overflaten kan minne om en vanlig ferie, men like under er det langt mørkere i Isabella Eklöfs Holiday. Foto: Mer Filmdistribusion

Sascha (Victoria Carmen Sonne) er på venneferie til Budrum i Tyrkia, med kjæresten Michael (Lai Yde), hans venner og deres barn: en passe avslappende og ubetydelig tilværelse av sol, grilling, bading, restaurantbesøk, og uforpliktende flørt med nederlendere i iskøen. Det er med andre ord ikke ulikt sydenopphold flest. Hadde det ikke vært for det omfattende tilsiget av MDMA og alkohol med barna til stede, de store kontantsummene i omløp, den høylytte torturen som foregår på bakrommet og den glødende interessen blant flere i reisefølget for håndholdte skytevåpen.

«Alle kjenner hverandre fra Amager», forklarer Sascha til nederlenderen Thomas fra iskøen (Thijs Römer), tidlig i Isabella Eklöfs solide debutfilm Holiday. Jenta plasserer slik den brokete gruppen av tatoverte menn og kvinner i lavere del av den danske sosiokulturelle skalaen. Thomas på sin side har gitt opp en lukrativ salgskarriere for å seile vekk i egen seilbåt fra «en verden av løgnaktighet og forræderi», som han kaller det. «Jeg skal aldri være så skjødesløs med sjela igjen», sier han halvt tankefullt, og halvt selvtilfreds, mens han lener seg tilbake i cockpiten. Det er like før det ligger en kopi av Kierkegaard for Beginners på bordet foran ham.

Impulsiv hedonisme. «Alt går over. Og så er vi døde», er Michaels oppskrift på å takle livets eksistensielle meningsløshet. Denne lett nihilistiske holdningen åpner opp et vell av moralsk uholdbare muligheter. Hvis vår tilværelse på jorda i bunn og grunn handler om å fortrenge smerte og vente på døden, er det vel på sin plass å hjelpe undertrykkelsen med litt impulsiv hedonisme?

Annonse