00:00 - 12. april 2019

Inn i laboratoriet

I Nationaltheatrets Natta syng sine songar smelter bekmørk tragedie sammen med lattervekkende komedie.

Teaterstykket Natta syng sine songar av Jon Fosse på Nationaltheateret. Nils Golberg Mulvik og Marte Engebrigtsen Foto: Øyvind Eide

Dette må være et av de rareste og morsomste skuespillene i norsk teater, tenkte jeg etter å ha sett Natta syng sine songar.

Det skulle man ikke tro ut ifra handlingen i Jon Fosses stykke: Et ungt par har nylig fått sitt første barn. Han er en refusert forfatterspire og tilbringer mesteparten av tiden med å lese. Sannsynligvis lider han av angst eller depresjon, som gjør at han vegrer seg for å gå ut av leiligheten. Dette gjør Henne frustrert – og antagelig ekstra frustrert nå som hun tilbringer dagene hjemme i barselpermisjon.

Vi følger dem gjennom et døgn i deres dysfunksjonelle hverdag, der de får et kort besøk av hans foreldre, som vil se på barnebarnet sitt (hvilket bokstavelig talt også er det eneste de gjør før de reiser igjen), og Hun går ut for å drikke med en venninne. Når hun sent på natten kommer hjem igjen, har de to et oppgjør, som også involverer kvinnens kollega og elsker Baste, og som får fatale konsekvenser.

Annonse