00:00 - 12. april 2019

Frihet, brorskap og ulikhet

Frankrikes viktigste rapgruppe stiller samfunnet på prøve i sin muligens beste utgivelse.

Himmelen over Paris: Brødrene PNL i et klipp fra musikkvideoen «Au DD».

Periferien har inntatt hjertet av det franske samfunnet. Slik er det i hvert fall lett å tenke etter å ha sett «Au DD», den siste videoen til rapduoen PNL, sluppet i forkant av det fantastiske, nye albumet deres, Deux frères. I videoen sitter nemlig brødreparet Ademo og N.O.S. helt øverst i Eiffeltårnet. De skuer utover Paris, som om de eier byen. Til daglig oppholder brødrene seg et godt stykke unna, i den mildt sagt belastede forstaden Tarterêts i Corbeil-Essonnes om lag tre mil sørøst for Paris. Der vokste de opp, og der har de grunnlagt sitt eget plateselskap, QLF, visstnok finansiert av narkopenger fra deres «tidligere karriere».

Dopsalg er også det tekstlige hovedmotivet i «Au DD», med linjer som «J’me promène dans les beaux quartiers avec le seum qui fait peur aux riches.» Fritt oversatt ville det bli noe sånt som «jeg spaserer i de fine kvarterene med sinnet som skremmer de rike», men «le seum», det presumptivt rettferdige sinnet han bærer på, kan også vise til marihuanaen han selger. Og sier du det høyt, kan det høres ut som «le somme», den astronomiske summen dopdealeren sitter igjen med etter salget, og som altså får de rike til å skjelve av frykt. Når sentrum møter periferien, trenger det ikke nødvendigvis bli pent.

To tårn. Men den delvis statsstøttede (!) videoen til «Au DD» er nettopp det: pen, svært pen. Idet drømmende, ringlende gitarer setter inn, befinner vi oss over skyene – et nikk til sjangerbetegnelsen «cloud rap», som gjerne brukes om PNLs elegante og melankolsk-atmosfæriske versjon av moderne amerikansk hiphop. Men plutselig stuper kameraet nedover slik at Paris kommer til syne, sett ovenfra. Og der, i toppen av Eiffeltårnet, sitter de altså, brødrene PNL, og rapper i hvite klær. Før det kryssklippes til et annet tårn, en møkkete boligblokk i Tarterêts der flisene løsner fra veggene, heisen er tagget ned, og seddelbunker ligger strødd ut over bordene, side om side med poser med hvitt i.

Annonse