Annonse
10:15 - 13. april 2019

Enden er nær for Game of Thrones – og godt er det, skriver Aksel Kielland.

Enden er nær for Game of Thrones – og godt er det, skriver Aksel Kielland.

Populær:Game of Thrones vokste seg til å bli en av verdens mest sette og omtalte tv-serier – kanskje den største av dem alle. Foto: HBO
Annonse

I dag er det lett å glemme at Game of Thrones var et genuint interessant tv-drama da det hadde premiere på HBO i 2011. Før den ble invadert av dataanimerte drager og forfrosne zombier, nærmet serien seg fantasysjangerens klisjeer med et kritisk og nysgjerrig blikk, og med sine mange paralleller til britisk historie, syntes førstesesongen å bygge opp mot en omfattende analyse av forholdet mellom myter, propaganda og sjangerunderholdning. Det virket nesten for godt til å være sant, og det var det også.

I løpet av andre sesong visnet forhåpningene om en storstilt dekonstruksjon av fantasysjangeren gradvis hen etter hvert som serien utviklet seg til en konvensjonell eventyrfortelling om krigende klaner og et nært forestående invasjon av den siviliserte verden i en abstrahert europeisk middelalder. Denne dreiningen bort fra realisme og metatekstuelle betraktninger i retning av et mer tradisjonelt fantasylandskap ble imidlertid tatt imot med åpne armer av publikum, og i de påfølgende årene vokste Game of Thrones seg til å bli en av verdens mest sette og omtalte tv-serier – kanskje den største av dem alle.

I 2019 er serien selve definisjonen på mainstream, og bortsett fra Marvel Studios’ superheltfilmer er det vanskelig å komme på et populærkulturelt fenomen fra inneværende tiår som kan matche Game of Thrones hva gjelder gjennomslagskraft og universell appell. Som Marvel-filmene er Game of Thrones stor, dyr og notorisk ujevn, med et gigantisk rollegalleri, datagrafikk som spenner fra imponerende til godkjent under tvil, utbyttbare regissører og manusforfattere, og et plott som kontinuerlig kverner på med effektive melodramatiske grep. Det er en type underholdning som best beskrives med matmetaforer – selv om det kan være vanskelig å bedømme hvorvidt det er mangelen på næringsstoffer, størrelsen på buffeten eller den overveldende smaken av buljong som utgjør dens definerende kvalitet.

Annonse