09:54 - 20. april 2019

Deres symboler og metaforer brenner, skriver Aksel Kielland.

Deres symboler og metaforer brenner, skriver Aksel Kielland.

Notre-Dame: Brannårsaken er fortsatt ukjent, selv om mye tyder på at det dreier seg om en ulykke i forbindelse med renoveringen av kirkespiret og takkonstruksjonen. Ødeleggelsene er store. Foto: Gigarama.ru/AP/NTB scanpix

Mandag denne uken brøt det ut brann i Notre-Dame de Paris. En stund så det ut til at Frankrikes mest berømte katedral ville bli fullstendig rasert, men utover kvelden fikk brannmannskapene kontroll over flammene, og da brannen var slukket ble det klart at skadene hovedsakelig begrenset seg til taket og kirkespiret. Dagen etter publiserte NRK en tekst av utenriksjournalist Sigurd Falkenberg Mikkelsen, som beskrev den arkitektoniske og kulturhistoriske tragedien som en samlende hendelse både for Frankrike og verden som sådan. I 2019 tar vi mer eller mindre for gitt at enhver katastrofe og større ulykke vil bli innlemmet i en pågående polemikk – mot for eksempel muslimer, kulturmarxister, ytterliggående høyrekrefter eller andre grupperinger som fanger den nevrotiske tidsånden – men i et kort døgn så det ut til at Notre-Dame var unntaket som bekreftet regelen.

NRK-journalistens skildring av den glødende katedralen som hele verdens hjerte viste seg raskt å være like optimistisk som den var patosfylt for det var bare et spørsmål om tid før brannen ble lest inn i en større fortelling om kulturkrig og sivilisasjonskamp. I den digitale offentligheten er en kirke alltid mer enn en kirke, og allerede dagen etter brannen koblet islam- og innvandringsfiendtlige røster i USA og Tyskland hendelsen til det de ser som en pågående kampanje mot kristne og kristne institusjoner i Frankrike. Ungarns visestatsminister Zsolt Semjén omtalte brannen som et symbol på avkristning, og Fox News-programleder Tucker Carlson beskrev den som en metafor for kristendommens tilbakegang i Europa.

Annonse