00:05 - 05. april 2019

Dansen rundt gullkalven

I Paolo Sorrentinos underholdende og treffende nidvers er Silvio Berlusconi en patetisk aldrende mann med et selvtilfreds, men forbløffende smittende smil.

Ute: Silvio Berlusconi (Toni Servillo, t.v.) er 70 og Italia har ny regjering. Det er blitt en stund siden Vladimir Putin ankret opp i bukta utenfor landstedet og Tony Blair spiste is med ham på den lokale isbaren. Foto: Gianni Fiorito / Selmer Media

Makt korrumperer, men enda mer urovekkende er det at makt så ofte tiltrekker seg korrupte. Vi er vokst opp med en fantasi om at den demokratiske rettsstaten skal sikre oss mot slikt. At maktfordelingsprinsipper, offentlighetslov, presse og domstoler skal sile ut de svarte fårene. 

Men hva om fårene hele tiden insisterer på at de innerst inne er hvite og uskyldige lam, og samtidig klarer å overbevise et flertall av velgerne om det? Hva om en lang karriere i den brutale kapitalismens tjeneste allerede har lært dem å unngå fallgruvene rettsstaten forsøker å sette opp? Hva hvis den fjerde statsmakt ikke klarer annet enn å bygge dem opp, i stedet for å tvinge dem ned? Og hva hvis domstolene aldri klarer å finne bevisene eller vitnene som trengs før de destrueres eller forties med stor omhu?

«Jeg er ren i sjela», sier Silvio Berlusconi (Toni Servillo) med et glis, tidlig i Paolo Sorrentinos biografiske portrett Loro. Det er ikke det at Berlusconi tror på det selv, eller forventer at andre skal tro på det. Det holder at han sier det lett og ubesværet, uten betenkeligheter, uten tvil. 

Annonse