Annonse
10:09 - 13. april 2019

«Blackface»-protest på Sorbonne

En gresk tragedie ble stoppet av aksjonister i Paris fordi hvite skuespillere bar svarte masker.

«Blackface»-protest: Del av fasaden til Sorbonne-universitetet i Latinerkvartalet i Paris, hvor en teaterforestilling ble stanset av militante antirasister 25. mars. Foto: Creative Commons
Annonse

Mandag 25. mars skulle teatergruppen Démodocos fremføre De bønnfallende, et stykke skrevet av Aiskylos, en av de tre store forfatterne i den greske antikken. Forestillingen var satt opp i et amfi på Sorbonne-universitetet i Paris. Men et femtitalls demonstranter sperret inngangen og sørget for at forestillingen måtte avlyses. Aksjonistene mente stykket var rasistisk. Årsaken var at hvite skuespillere skulle sminkes svarte eller bære svarte masker på scenen.

«Vi fordømmer på det sterkeste dette uhørte angrepet på ytringsfriheten», skrev ministeren for høyere utdanning, Frédérique Vidal og kulturminister Franck Riester i en pressemelding to dager senere. Ledelsen ved Sorbonne-universitetet fordømte aksjonen som et angrep på den kunstneriske friheten.

Blackface. Tre organisasjoner sto bak demonstrasjonen mot stykket. Det er Ligaen til forsvar for svart-afrikansk kultur (LDNA), Den anti-negrofobe brigaden og Rådet for svarte organisasjoner (Cran). De beskriver forestillingen som «afrofobisk propaganda, kolonialistisk og rasistisk».

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse