11:48 - 04. april 2019

Bergens nye byplan er ambisiøs på grensen til dumdristig, skriver Gaute Brochmann.

Bergens nye byplan er ambisiøs på grensen til dumdristig, skriver Gaute Brochmann.

Bryggen i Bergen står på Unescos liste over verdens kulturarv. Men byen har også klassiske kvartaler og flotte plasser, museer og universitet, bypark og havneområder. Alt det som Oslo ikke har. Foto: Eye Ubiquitous/Rex Shutterstock/NTB scanpix

Bergen er Norges fineste by. Fra Store Lungegårdsvannet til Sandviken ligger klassiske kvartaler og flotte plasser, museer og universitet, bypark og havneområder i en så fin blanding at Oslo ikke er i nærheten av å matche det. På kvalitet, i alle fall.

Problemet er bare at denne bebyggelsen er så liten. Byen er jo ikke stort større enn kombinasjonen Grünerløkka-Tøyen. Det vil si, den delen av Bergen som har en gjenkjennelig urbanstruktur er ikke større. Med Fyllingsdalen, Minde og Ytre Arna er Bergen så omfattende og spredt at enkelte lokale arkitekter ser på det historiske sentrum som et Disney-land for turister. Mens «det ekte Bergen» i realiteten er nærmere et dusin forskjellige byer, alle med sine respektive lokalsentrum.

Fredag 29. mars lanserte Bergen kommune et revidert forslag til såkalt KPA, det vil si kommuneplanens arealdel, som etter alt å dømme vedtas politisk allerede i mai. For de uinnvidde er dette kommunens fremste redskap for å styre utviklingen av Bergen, et juridisk bindende dokument som er utgangspunkt for hva som bygges hvor.

Annonse