00:00 - 08. mars 2019

Solo uten ego

Solange er for lengst ute av sin storesøster Beyoncés skygge. Nå forkaster hun sin egen.

Hjem til Houston: Solange ønsker velkommen inn i et Houston som kan utvides i alle retninger. Foto: Jamie McCarthy/Getty Images

Solanges A Seat at the Table ble nær universelt feiret som et av 2016s aller fineste og viktigste album. Mottagelsen av den ferske oppfølgeren, When I Get Home, sluppet plutselig sist fredag, har vært mer blandet. 

Her er ingen store singler à la «Cranes In The Sky» eller «Don’t Touch My Hair», og Seats popkyndige hovedprodusent, veteranen Raphael Saadiq, har veket plassen for ukjente John Key. I stedet får vi noe som ved første lytt kan virke som 39 minutter ren vibb: løse jazzfunk-grooves, sprø syttitallssynther og luftig, repetitiv vokal. «I saw things I imagined», synger Solange hele seksten ganger på åpningssporet, «Things I Imagined». Det er vakkert og behagelig, men den bokstavelig anlagte lytteren som er nysgjerrig på akkurat hvilke ting det var Solange så, og hva det var hun forestilte seg, vil trolig gå skuffet til sengs.

Leve løgnen. Flytter en derimot oppmerksomheten fra substantivet til verbene, fra «things» til «saw» og «imagined» begynner albumet snart å åpne seg for lytteren. Hvis det du ser og det du forestiller deg flyter sammen, er du nok i ferd med å viske ut grensene mellom en indre og en ytre verden, mellom fantasi og virkelighet. At grenseoppløsningen er et villet prosjekt, og ikke bare en midlertidig sinnsforvirring, blir tydelig når «Things I Imagined» toner ut i et mantra om å konfrontere løgnen, «taking on the lie». Mantraet tas opp igjen helt til sist på albumet, men da som «taking on the light», å vende seg mot lyset. Altså forsøker When I Get Home å iscenesette en prosess fra mørke til lys – gjennom forestillingsevnen og kraften i stadig omskiftelige repetisjoner, som forandrer det kjente bittelitt fra gang til gang.

Annonse