00:00 - 08. mars 2019

Radikale tråder

Seks kvinnelige kunstnere står for utsmykningen av Stortingets nye lokaler etter lang tids mannsdominans.

Fra monteringen av Goshka Macugas store tekstilverk «The Fable of the Wolf, the Polar Bear, the Reindeer and the Cosmonaut». Foto: Niklas Hart / KORO 

Neste uke avdekkes utsmykningen av Stortingets nyoppussede lokaler i Prinsens gate i Oslo. Da det forrige store kunstprosjektet på Stortinget ble gjennomført for femten år siden, ble det kjøpt inn arbeider av tretten menn og fire kvinner. Denne gangen er det seks kvinnelige kunstnere som tar plass i maktens korridorer: Ida Ekblad, Ane Graff, Ann Cathrin November Høibo og Aurora Passero, som er norske, samt polske Goshka Macuga og samisk-finske Outi Pieski.

– Jeg er veldig glad for at det bidrar til en balansering i samlingen, som ellers er veldig mannsdominert, sier kurator og prosjektleder Trude Schjelderup-Iversen fra Kunst i offentlige rom (Koro).

Kunstprosjektet er gjennomført i samarbeid med Stortingets kunstutvalg, ledet av Olemic Thommessen, som måtte gå av som stortingspresident etter at renoveringen av Prinsens gate oversteg budsjettet med 1,2 milliarder kroner.

Annonse