08:39 - 08. mars 2019

Prisvinnende arkitekt minnes Hiroshima

Brobygger: Japanske Arata Isozaki har blant annet tegnet Jianchuan-museet i Chengdu, Kina. VCG/VCG via Getty Images

Den japanske arkitekten Arata Isozaki er blitt valgt som vinner av Pritzker-prisen 2019. Prisen er den mest prestisjefylte innen arkitektur, og gis som ærespris etter en lang karriere. 87 år gamle Isozaki vokste opp i nærheten av Hiroshima, og sier i en uttalelse at de totale ødeleggelsene etter amerikanernes atombombe påvirket ham som tenåring. «Min første opplevelse av arkitektur var tomrommet etter arkitektur, og jeg begynte å tenke på hvordan folk kunne gjenreise hjemmene og byene sine.» Blant Isozakis kjente bygninger er Museum of Contemporary Art i Los Angeles, OL-arenaen Palau Sant Jordi i Barcelona og det hulelignende kulturkomplekset Himalayas Center i Shanghai, men han får også prisen for sitt sjenerøse arbeid som mentor for yngre arkitekter og som brobygger mellom øst og vest.   

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 20 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse